Katalysator zet koolstofdioxide om in kunststof

DSM Venturing investeert een onbekend bedrag in een katalytische techniek, waarmee koolstofdioxide kan worden ingebouwd in biologisch afbreekbare kunststoffen. Op termijn wil DSM ook een samenwerkingsovereenkomst sluiten met de bedenkers, zo werd donderdagochtend bekend.

Die bedenkers zijn prof. Geoffrey Coates (Cornell University) en zijn voormalige promovendus Scott Allen. Drie jaar geleden richtten ze in Ithaca, New York, een bedrijfje genaamd Novomer op om hun werk te commercialiseren.

Hun kunststoffen zijn een soort alifatische polycarbonaten. Ze ontstaan door copolymerisatie (om en om) van CO2 en een organisch epoxide. De katalysator, door Coates omschreven als ‘zinc-based pixie dust’, is een geoctrooieerd mengsel met beta-diiminaat zinkacetaat als belangrijkste component.

De kunststoffen zouden geschikt moeten zijn als voedselverpakking, en voor gebruik in auto-onderdelen. Ook kun je ze verwerken in polyurethaanschuim. Door de epoxiden handig te kiezen kun je het product een ‘groen’ karakter meegeven en het biologisch afbreekbaar maken. Zo zijn er proeven gedaan met limoneenoxide dat uit afval van citrusvruchten kan worden gewonnen.

Volgens DSM is de investering in Novomer dan ook in lijn met het voornemen om de synergie tussen de life sciences en de materiaalwetenschappen binnen het concern beter te benutten.

In principe kun je dit soort katalysatoren overigens ook gebruiken voor andere chemische reacties. Zo heeft de groep van Coates dit jaar in JACS en Chemical Communications gepubliceerd over de omzetting van koolstofmonoxide met allerlei heterocyclische verbindingen, onder meer tot grondstoffen voor polyesters. Hoe dicht deze ideeën tegen praktische toepassing aan zitten, is niet bekend.

bron: DSM, Novomer

Onderwerpen