In Londen is een zoekrobot in gebruik genomen die molecuulstructuren uit farmaceutische octrooien vist. Hij heeft er al meer dan 10 miljoen gevonden en die database is gratis doorzoekbaar, melddde eigenaar SureChem tijdens het voorjaarscongres van de American Chemical Society in San Diego.

Op 27 maart bedroeg de oogst exact 11.826.195 molecuulstructuren, afkomstig uit 21.271.256 octrooien.

Daarmee is SureChem nog niet zo groot als het Amerikaanse PubChem, dat sinds 2004 actief is en meer dan 32 miljoen unieke structuren bevat. Ook ChemSpider, een dienst van de Britse Royal Society of Chemistry, is met 27 miljoen structuren duidelijk groter.

De allergrootste is uiteraard de Chemical Abstracts Service van de American Chemical Society, die 65 miljoen structuren bevat. Maar die dienst is nadrukkelijk niet gratis.

PubChem en ChemSpider zijn wel gratis maar het zijn allebei ‘repositories’, die voor hun inhoud vertrouwen op donaties van elders samengestelde databases. Ze zoeken geen van beiden fulltext in octrooien, dus vermoedelijk bevat SureChem heel wat structuren die de anderen nog niet hebben. Ter compensatie biedt ChemSpider sinds kort toegang tot SureChem.

Je kunt in SureChem onder meer zoeken met behulp van een als Java-applet meegeleverd molecuultekenprogramma. Daarbij wordt dus gezocht of een structuur, die je zelf hebt getekend, al ergens in de database voorkomt.

De Nature-nieuwsredactie weet overigens te melden dat in september nòg een interssante moleculendatabank online komt. Deze Open Pharmacological Concepts Triple Store (OpenPHACTS) is bedoeld voor ‘kleine’ moleculen én hun bekende biologische effecten, als hulpmiddel voor de geneesmiddelenontwikkeling.

 

bron: news@nature

Onderwerpen