Micro-legodoos voor analytici

In de VS is een bouwdoos ontwikkeld waarmee je je eigen lab-op-een-chip kunt ontwerpen. Hij bevat 16 verschillende bouwsteentjes van 6 bij 6 mm (of een veelvoud daarvan) die je als een microfluïdisch mozaïek op een glasplaatje kunt leggen, zo melden onderzoekers van de University of Michigan op de voorpagina van (jawel) Lab on a Chip.

De bouwsteentjes zijn tegen relatief lage kosten te produceren door eerst een mal te etsen uit silicium, en daarvan afgietsels te maken uit de kunststof polydimethylsiloxaan (PDMS). Als ondergrond gebruik je een glasplaatje. Eventueel kun je de zaak aan elkaar lijmen met een dunvloeibare lijm, die door de capillaire werking vanzelf in de naden trekt.

De simpelste steentjes bevatten alleen kanaaltjes: een recht kanaal, een hoekje, een T-stuk of een injectiepunt. Samen doen ze onweerstaanbaar denken aan het klassieke computerspelletje MacPipes.

De grotere bouwstenen bevatten bijvoorbeeld een zigzagkanaal om te mengen, een reactor, een mini-petrischaaltje of een klepje.

Volgens de onderzoekers is de productie van de bouwsteentjes een specialistisch klusje, maar is de assemblage ook voor een ‘non-expert’ goed te doen.

bron: University of Michigan

Onderwerpen