Mega-circulatiepomp tegen klimaatverandering

Grote hoeveelheden water onderuit de oceaan naar boven pompen zou een snelle manier kunnen zijn om CO2 uit de atmosfeer te krijgen en zo de opwarming van de aarde af te remmen. Dat stellen de wetenschappers James Lovelock en Chris Rapley in een ingezonden brief in Nature.

Het idee is dat het water op een paar honderd meter diepte veel voedingsstoffen bevat. In combinatie met het extra zonlicht aan de oppervlakte werkt dat algenbloei in de hand. Die algen verbruiken grote hoeveelheden CO2 voor hun fotosynthese, en met een beetje geluk zakken ze na hun overlijden naar de zeebodem zodat de vastgelegde koolstof voorlopig uit de circulatie is.

Met nog een beetje meer geluk produceren de algen ook nog gassen die de vorming van wolken bevorderen, zodat het planeetoppervlak nog verder wordt afgekoeld.

De Nature-webredactie weet te melden dat het bedrijfje Atmocean in Santa Fe, New Mexico, al een tijdje werkt aan dergelijke pompen. Ze zouden moeten worden aaangedreven door de beweging van de golven. Ceo Phil Kithil schat dat je 2 miljard ton extra koolstof per jaar kunt vastleggen als je 80% van de oceanen van pompen voorziet. Daarmee wordt de CO2-vastlegcapaciteit van de oceanen verdubbeld.

Maar news@nature citeert tevens chemicus Scott Doney (Woods Hole Oceanographic Institution) die vreest dat het middel erger is dan de kwaal: in het diepe water zit ook veel CO2 opgelost, misschien wel meer dan die algen ooit op kunnen krijgen…

bron: news@nature

Onderwerpen