Op beschilderde fragmenten van het paleis van Apries II in Memphis, Egypte, zijn twee gele pigmenten ontdekt die veel ouder zijn dan tot nu toe gevonden zijn, zo valt te lezen in Heritage Science.
Signe Hedegaard, Cecilie Brøns van het Glytoteket Museum in Kopenhagen en Thomas Delbey en Kaare Rasmussen van de University of Southern Denmark in Odense onderzochten stukjes reliëf van het Egyptische paleis uit de 26e dynastie (589 – 568 v. Chr.). Naast al bekende pigmenten uit die periode, zoals orpiment, gypsum, calsiet en Egyptisch blauw, vonden de Denen ook lood-antimoon-geel en lood-tin-geel. Het vroegste voorbeeld van lood-tin-geel kwam uit 1300 in Europese schilderijen en lood-antimoon-geel uit de 15e eeuw, maar in Egyptische schilderwerken is de vondst een primeur. Het is daarmee ook de vroegste vondst van deze pigmenten ter wereld.
De paper is deel van een tweeluik. Waar deze zich bezighoudt met de anorganische pigmenten, kijkt de andere paper juist naar organische componenten en bindmiddelen. Onder andere met GC-MS zagen ze dat er geen organische kleurstoffen aanwezig waren, maar ze ontdekten wel de bindmiddelen van de pigmenten. Die bestonden uit rubber van een gomboom en dierenlijm, wat je maakt door dierenbotten te koken en te verpulveren. Verder onderzoek moet meer licht schijnen op de mengsels en pigmenten die zijn gebruikt.
Nog geen opmerkingen