Nieuw idee om stamcellen met extra DNA te injecteren

Levende cellen laten zich penetreren door een ‘spijkerbed’ van rechtopstaande silicium nanodraadjes zonder dat ze daar serieuze schade door oplopen. En als je die draadjes van tevoren coat met DNA of andere moleculen, komen die tijdens het spietsen vanzelf in de cel terecht. Dat schrijven onderzoekers uit Californië in JACS.

De onderzoekers hebben eerst het spijkerbed gekweekt op een siliciumsubstraat. Daarna goten ze er een suspensie van levende cellen in een voedingsmedium overheen, en wachtten af tot de cellen naar de bodem zakten. Onder de microscoop was te zien dat ze zichzelf dan netjes op de draadjes prikten.

Het is uitgeprobeerd met embryonale muizenstamcellen, en met embryonale menselijke niercellen. Of ze het overleefden hing vooral af van de diameter van de draadjes. Op draadjes van 400 nm gingen de cellen binnen een dag dood, op 30 nm-draadjes bleven ze minstens vijf dagen in leven.

De onderzekers hebben ook geprobeerd om de draadjes eerst te coaten met polyethyleenimine, om daar vervolgens DNA aan te hechten met de code voor groen fluorescerend eiwit (GFP) . Toen ze daar de niercellen op kweekten, bleken er na een dag inderdaad eenpaar licht te geven als bewijs dat de overdracht van het DNA was gelukt.

bron: C&EN

Onderwerpen