Hybride hergebruik maakt hernieuwde inzet van composieten mogelijk.

Windmolen_shutterstock_1612511572

Op de grootste internationale composietenbeurs, de Journées Européennes des Composites (JEC) in Parijs, werd een Nederlands succes gevierd. Het lectoraat Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim werd beloond met de 2022 JEC Composites Innovation Award. Met deze prijs worden initiatieven beloond die innovatie in de industrie bevorderen en bijdragen aan een duurzamer industriële praktijk. Het is alweer de derde prijs voor dit lectoraat, dat eerder al de Deltapremie en de RAAK-award in de wacht sleepte.

Rotorbladen

De JEC Composites Innovation Award werd in ontvangst genomen door Margie Topp en Albert ten Busschen, respectievelijk lector en associate lector bij het lectoraat Kunststoftechnologie. De jury ziet hun project, gericht op het hergebruik van thermoharde composieten, als een excellent en inspirerend voorbeeld in de categorie Building & Civil Engineering. Composieten staan bekend als moeilijk recyclebaar, omdat het heel lastig is om de hars en (glas)vezels waar deze materialen uit bestaan, weer uit elkaar te halen voor hernieuwd gebruik. Dat is heel jammer, want composieten zijn zeer breed inzetbare materialen. Ze zijn licht en sterk tegelijkertijd en dat maakt ze populair, bijvoorbeeld om rotorbladen van windmolens te maken. Maar als je vervolgens niets kunt doen met afgedankte rotorbladen, valt het duurzame karakter van deze vorm van energieopwekking wel een beetje weg.

Versnipperen

De oplossing van het Windesheim-team zorgt niet voor volledige herwinning van de hars en de vezels, maar levert wel mogelijkheden om met composietafval iets te doen. Daarvoor gaat het composiet de shredder in. Zo krijg je lange repen of vlokken die nog steeds de hoogwaardige eigenschappen van het composiet bezitten, maar die vervolgens als versterkingselement opnieuw kunt gebruiken. Versnipperde rotorbladen zijn zo omgetoverd tot oeverbeschoeiing en het interieur van treinen werd omgezet naar dwarsliggers voor op het spoor. Hybride hergebruik noemen ze dat bij Windesheim.