Basil Leaf Technologies uit Paoli, Pennsylvania, heeft de Tricorder XPrize van $ 2,5 miljoen binnengehaald met DxtER (spreek uit Dexter), een draagbare combinatie van niet-invasieve sensoren en een lerend algoritme.

Afgaand op bloed- en urinewaarden en een digitale stethoscoop herkent DxtER in totaal 34 aandoeningen, variërend van diabetes en hartritmestoornissen tot blaasontsteking en slaapapneu. De tweede prijs van $ 1 miljoen ging naar Dynamical Biomarkers Group uit Taiwan, voor een iets conventioneler opzetje dat wordt aangestuurd door een smartphone. Van beide systemen bestaan al werkende prototypes en er is nog zeker $ 5,4 miljoen beschikbaar om ze op grote schaal uit te testen, onder meer in een ziekenhuis in Mozambique.

 

Suikervrij voor de kleuters

Met gezondheidsargumenten druk je belasting op suikerhoudende frisdrank er niet door, stellen onderzoekers van Drexel University in Philadelphia. Hun stadsbestuur probeerde het twee keer tevergeefs op die manier. Bij de derde poging, vorig jaar, begon burgemeester Jim Kenney niet meer over suiker maar benadrukte dat de opbrengst zou gaan naar beter kleuteronderwijs. Dat werkte wél.

 

Zoutmeren

Weggespoeld strooizout dreigt meren in de VS en Canada te verpesten, valt te lezen in PNAS. Uit archiefdata, die tien tot vijftig jaar teruggaan, blijkt een significant verband tussen de toename van het chloridegehalte in 371 van die meren en de mate waarin de directe omgeving is verhard. Bij 26 van die meren is binnen 500 m van de oever gemiddeld een kwart van alle grond geasfalteerd; die zitten nu al boven de 100 mg/l Cl- en in 2050 dreigen er veertien boven de EPA-milieunorm van 230 mg/l uit te komen. Dan ga je het ook echt proeven. De vraag is wat je er tegen doet.

 

Klimaat voor pessimisten

Als we zo doorgaan kan het CO2-gehalte van de atmosfeer nog deze eeuw oplopen tot de hoogste waarden van de laatste vijftig miljoen jaar, suggereert een publicatie in Nature Communications. Begin deze eeuw ontdekten Nasa-onderzoekers dat de intensiteit van de zon heel langzaam toeneemt. Dat het klimaat tot voor kort toch redelijk stabiel bleef, betekent volgens Gavin Foster en collega’s dat er een compenserend mechanisme moet zijn geweest dat de CO2-concentratie navenant deed afnemen. Maar nu niet meer, dus.

 

CO2 wordt methanol

BioMCN investeert € 1,2 miljoen in een aanpassing van de biomethanolproductie op het Chemiepark Delfzijl. Die methanol wordt gemaakt uit synthesegas, en het idee is daar CO2-resten uit biogas aan toe te voegen. De productiecapaciteit, nu 450.000 ton per jaar, neemt hierdoor toe met 15.000 ton. Vanwege de extra werkgelegenheid draagt de overheid via de Regionale Investeringssteun Groningen € 110.000 bij.

 

Tasjesbeleid werkt

Sinds er een prijskaartje hangt aan plastic tasjes gaan er 71 % minder over de toonbank, blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Dijksma. Bij warenhuizen brengt 40 % van de klanten inmiddels een eigen tas mee, op de markt en bij de bakker zelfs 60 %. Rijkswaterstaat schat dat 40 % minder tasjes eindigen als zwerfvuil. Iets minder positief is dat drie op de tien winkeliers papieren tasjes zijn gaan aanbieden, puur omdat die wél gratis zijn.

 

Nieuwsgierig word je

Elke leraar-in-opleiding kun je een onderzoekende houding bijbrengen, claimt Windesheim-hoofddocent Marie-Jeanne Meijer in haar proefschrift. Ze stelt dat die houding zich ontwikkelt tijdens het eerste jaar van de masteropleiding, en dat aangeboren openheid en nieuwsgierigheid daarbij weinig uitmaken. Naast de beschikbare tijd speelt vooral inbreng van de dienstdoende lerarenopleiders een doorslaggevende rol, en Meijer benadrukt dan ook het belang van professionalisering van die opleiders.

 

CRISPR-kasplantje

Nederland beschouwt plantenveredeling met behulp van CRISPR-Cas voorlopig als een vorm van genetische modificatie waarop alle bijbehorende regelgeving van toepassing is, heeft EZ-staatssecretaris van Dam laten weten aan de Tweede Kamer. Veredelaars dreigen hun R&D te verhuizen naar landen die er minder moeilijk over doen, maar Den Haag laat bijstelling van het beleid liever over aan de Europese Commissie.