Science Advances presenteert een lijm waarmee je hoornvliezen naadloos kunt repareren. Na uitharding lijkt het spul zo sterk op het originele weefsel dat de cellen er gewoon weer op (en in) teruggroeien, claimen Reza Dana, Nasim Annabi en collega’s.

Ze maken GelCORE (voluit gel for corneal regeneration) op basis van gelatine, waarvan ze de eiwitketens chemisch modificeren met methacrylzuuranhydride zodat je ze met N-vinylcaprolactam kunt crosslinken tot een netwerk. Normaal gesproken heb je voor dit soort radicaalpolymerisaties uv-licht nodig maar hier zijn de ingrediënten dusdanig gekozen dat zichtbaar blauw licht volstaat. Dat verkleint de kans op beschadiging van onderliggende oogcellen aanzienlijk.

Onuitgehard is GelCORE een gel (jawel) waarmee je de beschadigingen in het hoornvlies letterlijk kunt dichtsmeren. Na uitharding hecht het stevig aan dat hoornvlies en is ongeveer even transparant. Maar het belangrijkste is dat het laagje epitheelcellen, dat normaal gesproken zo’n hoornvlies bedekt, ook teruggroeit op de uitgeharde gel. Iets later zie je ook de zenuwcellen in het hoornvlies doordringen in de gel, en uiteindelijk lijkt het netwerk van die zenuwcellen zich volledig te herstellen.

De fysische eigenschappen van de gel kun je daarbij aanpassen door te spelen met de samenstelling en de belichtingstijd. Gesuggereerd wordt dat je voor een klein krasje een andere formulering nodig hebt dan voor een ernstige oogbeschadiging.

Eerder is wel geprobeerd hoornvliezen te repareren met secondenlijm, maar die is minder transparant en niet echt compatibel met biologische weefsels. De onderzoekers claimen dat GelCORE veel beter presteert. Voorlopig hebben ze het alleen uitgeprobeerd op konijnenogen. Over ongeveer een jaar hopen ze ver genoeg te zijn om het op mensen te testen.

bron: Massachusetts Eye and Ear Infirmary