Muizen hebben aan één genetisch defect genoeg om niet meer te weten waar ze bang voor horen te zijn. Wellicht zegt dit ook iets over bepaalde menselijke stoornissen, opperen Sean Godar en Jean Shih (University of South Carolina) binnenkort in het tijdschrift Neuropharmacology.

Het gen in kwestie codeert voor monoamine oxidase A, een enzym dat neurotransmitters zoals serotonine en dopamine afbreekt. Eerder onderzoek liet al zien dat een gebrek aan dit enzym zowel bij muizen als bij mensen leidt tot agressief gedrag.

Het nu gepubliceerde onderzoek suggereert dat die agressie in feite niets anders is dan een gebrekkig vermogen om de situatie van het moment te beoordelen en te weten wanneer je niet of wel je poten thuis moet houden.

Muizen waarbij het gen is uitgeschakeld, blijken angstreacties te vertonen als ze worden geconfronteerd met een plastic fles. Maar voor kattenurine zijn ze ineens niet zo bang meer, en eentje klom zelfs bovenop een slapende rat. Dat de rat in kwestie was platgespoten en dus echt niets deed, kon die muis niet weten.

Voor de rest gedroegen de muizen zich volkomen normaal.

Het doet de onderzoekers denken aan de moeite, die mensen met een autistische stoornis soms hebben om gelaatsuitdrukkingen van anderen te interpreteren.

 

bron: University of South Carolina

Onderwerpen