Met een gemodificeerd eiwit kun je levercirrose voor het eerst terugdraaien. In elk geval bij ratten, zo valt te lezen in het tijdschrift Hepatology.

Waarbij de modificatie niet de werking van het eiwit verandert, maar de tijd dat het in de bloedbaan blijft hangen voordat het wordt afgebroken.

Het eiwit in kwestie is een cytokine dat bekend staat als tumor necrosis factor-related apoptosis-inducing ligand, afgekort Trail. Het geeft bepaalde typen slecht functionerende cellen een signaal om stilletjes af te sterven. Waaronder de veroorzakers van cirrose: abusievelijk ‘geactiveerde’ stellaatcellen in de lever.

Dat laatste is al meer dan tien jaar bekend. Maar het lukte nooit om Trail in te zetten als geneesmiddel, omdat het in de bloedbaan veel te snel wordt afgebroken.

Volgens Johns Hopkins-onderzoekers Justin Hanes en Seulki Lee is de oplossing tamelijk simpel. Ze voorzagen Trail van een coating van polyethyleenglycol (PEG). Al bij de eerste experimenten bleek de halfwaardetijd in de bloedbaan te stijgen van 30 minuten tot een uur of negen.

Injectie van het gePEGyleerde eiwit bij ratten met cirrose of het voorstadium fibrose bleek de progressie van de aandoening inderdaad tot staan te brengen. Bij de ratten die het verst heen waren, leek de cirrose zelfs een beetje minder te zijn geworden.

Op menselijke cellen is het tot nu toe alleen in vitro geprobeerd, en daar leek het eveneens te werken. Lee hoopt over twee jaar klaar te zijn voor de eerste klinische test.

bron: Johns Hopkins Medicine