Van 30 juni - 3 juli 2024 komt de internationale biotechnologiegemeenschap samen in congrescentrum De Doelen in Rotterdam voor het European Congress on Biotechnology (ECB). De redactie van C2W | Mens & Molecule biedt alvast een inkijkje in wat er allemaal te doen is. Deze week praten we bij met een van de plenaire sprekers: Michael Köpke, chief innovation officer bij LanzaTech.
Grip krijgen op de immense hoeveelheden CO2 die ieder jaar worden uitgestoten heeft wereldwijd de hoogste prioriteit voor wetenschappers en ingenieurs. Verschillende strategieën worden ontplooid, van het voorkomen de vorming van CO2 door processen en grondstoffen te vervangen tot het afvangen van CO2 en dat als grondstof inzetten om weer nieuwe moleculaire bouwstenen te produceren. Dat kan via chemische routes, maar tot dusver blijkt dat verre van triviaal te zijn.
Er is echter ook een andere manier en die verloopt via een biologische route. Dat is waar de biotech-pioniers van het Amerikaanse LanzaTech op inzetten. ‘Biologie heeft miljarden jaren ervaring met het vastleggen van koolstof’, zegt Michael Köpke, chief innovation officer bij LanzaTech. Zij benutten deze vaardigheid in hun innovatieve bioreactoren. ‘We vangen koolstofuitstoot en gebruiken die gasvormige afvalstromen als voeding voor onze micro-organismen die dit via fermentatie omzetten in nieuwe chemische bouwstenen.’ Het gaat hier dan niet om de traditionele E. coli of bakkersgist, maar om zogeheten acetogenen; anaerobe bacteriën die goed gedijen op CO2, CO, H2 of mengsels daarvan.
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.