De editie 2010 van de Dow Jones Sustainability Index kan in de prullenmand. Er zaten fouten in de nieuwe software waarmee dit jaar voor het eerst de scores zijn berekend, zo hebben de makers moeten toegeven. Begin volgende maand hopen ze met een herziene index te komen.

De ontdekking is des te pijnlijker omdat de berekeningsmethode altijd heel erg ondoorzichtig is gehouden. Dow Jones publiceert in principe zelf alleen de namen van bedrijven in hun sector tot de bovenste tien procent behoren qua duurzaamheid. Alleen de onderzochte bedrijven zélf (zowel winnaars als verliezers) krijgen te horen waarom ze een bepaalde score hebben behaald. Vervolgens mogen ze zelf weten in hoeverre ze die gegevens voor publiciteitsdoeleinden denken te gebruiken.

 

In de chemie resulteert dat al jaren in een wedstrijdje tussen DSM en AkzoNobel, die om de beurt de beste in hun sector blijken te zijn zonder dat ooit echt duidelijk wordt wat het verschil is.

 

Dat de softwarefouten nu aan het licht komen, komt dan ook doordat bedrijven die dit jaar slecht scoorden zélf de boel zijn gaan narekenen.

 

De herziening heeft overigens geen gevolgen voor Shell. Dat bedrijf werd eerder dit jaar uit de index verwijderd, wat nogal vervelend is omdat het concern zó veel vertrouwen in die index had dat het er de bonussen van topmanagers aan heeft opgehangen.

 

Officieel is de reden voor de verwijdering nooit bekend gemaakt, maar insiders zijn er van overtuigd dat het was vanwege de lekkende oliebronnen in Nigeria. Eerder werd BP ook al uit de index gezet vanwege het olielek in de Golf van Mexico, en de milieuschade in Nigeria zou daar niet voor onderdoen.

 

Een herberekening van de scores verandert daar niets aan.

 

bron: FD

Onderwerpen