Cellen op maat moeten afweeronderdrukkers overbodig maken

Een nieuwe vorm van celtherapie zou moeten voorkomen dat ontvangers van een donororgaan medicijnen moeten slikken die het immuunsysteem onderdrukken. Vaak is dat nodig om afstoting van het orgaan te voorkomen.

De zogenoemde transplant acceptance-inducing cell (TAIC) is type bloedcel, die artsen isoleren uit de milt van donor. In de petrischaal en proefdieren is al gebleken dat deze cellen de immuunrespons bij orgaanontvangers onderdrukken.

Tijd dus om de cellen bij mensen uit te testen, meenden artsen van het Universitaire Ziekenhuis van Schleswig-Holstein in het Duitse Kiel. De artsen testen deze methode uit bij twaalf mensen die een niertransplantatie hadden ondergaan, samen met de traditionele medicijnen.

Nadat de immuunonderdrukkende middelen in 12 weken werden afgebouwd, konden de helft van de patiënten toe met een lage dosis tacrolimus, dat minder bijwerkingen heeft. Patiënten die cellen toegediend kregen vóór hun transplantatie, hadden ook aan een lagere dosis tacrolimus genoeg om afstoting te voorkomen, schrijven de artsen in het augustusnummer van Transplant International.

De volgende stap is nu om te bewijzen dat de cellen ook echt effectief zijn, ten opzichte van een placebo.

Bron: Wiley Blackwell

Onderwerpen