Met een 3D-geprinte miniatuurversie van een uitlaatkatalysator kun je de bijwerkingen van een chemokuur sterk verminderen. Bij varkens werkt het al, schrijven Berkeley-onderzoekers in ACS Central Science.

De printjes van Nitash Balsara en collega’s zijn holle kokertjes met een lengte van 30 mm en een diameter van 5 mm. Binnenin zit een geprinte gaasstructuur met ribben van ongeveer 0,8 mm, wijd genoeg om de bloedstroom niet in de weg te zitten. Als materiaal dient polyetheenglycoldiacrylaat (PEGDA), dat tijdens het printen uithardt onder invloed van uv-licht.

Achteraf coat je deze structuur door er een oplossing doorheen te pompen van een ander (co)polymeer met functionele zijketens, die binden aan de op te vangen chemo. Bij de proeven was dat doxorubicine; als zijketen diende styreensulfonaat.

Het idee is dat je dit filtertje direct stroomafwaarts van de tumor in de ader schuift, die daar het bloed afvoert. De diameter zul je wel aan die ader moeten aanpassen - wanneer de tumor in de lever zit, is de genoemde 5 mm ideaal voor de leverader. De chemo spuit je stroomopwaarts in, eveneens zo dicht mogelijk bij de tumor. De moleculen die daar doorheen glippen, blijven in het filter hangen voordat ze elders in het lichaam kwaad kunnen doen. Op die manier kun je een veel hogere dosis toedienen zonder dat de bijwerkingen erger worden dan ze nu al zijn. Tegen de tijd dat het filter verzadigd dreigt te raken, trek je het de ader weer uit en vervangt het door een vers exemplaar.

Van de mogelijkheid om van deze ‘medicijnspons’ ook echt een katalysator van te maken die de chemo ter plekke afbreekt, rept de publicatie met geen woord. Maar technisch gezien zou dat ook moeten kunnen.

Bij proeven in een ader in de onderbuik van een varken (overigens zonder dat er een tumor tussen zat) bleek het prototype gemiddeld 64% van de toegediende doxorubicine te onderscheppen. Van de meest voor de hand liggende complicaties zoals beschadiging van de vaatwand of het ontstaan van bloedstolsels was volgens de onderzoekers niets te merken.

bron: American Chemical Society