Berekeningen beloven halfgeleidereigenschappen

Boornanobuisjes presteren zeker zo goed als koolstofnanobuisjes en in sommige opzichten waarschijnlijk zelfs beter. Dat leiden onderzoekers van Tsinghua University (Beijing) af uit computersimulaties, zo schrijven ze in Physical Review B.

De onderzoekers hebben een nieuwe structuur voor dergelijke boorbuisjes bedacht, met zeshoeken waarvan een deel wordt opgevuld met een extra booratoom in het midden. Theoretisch zou dit voor boor de meest stabiele structuur moeten zijn die je kunt bedenken. De kale zeshoekenstructuur die we van koolstofnanobuisjes gewend zijn, is bij boor juist niet stabiel.

Uit de berekeningen valt tevens op te maken dat de elektrische geleiding van zo’n buisje afhangt van de diameter. Een wijd buisje zou een betere geleiding moeten vertonen dan een koolstofnanobuisje, maar een nauw boorbuisje (minder dan 1,7 nm diameter) zou zich moeten gedragen als een halfgeleider waar je een transistor van kunt maken. Dat is een verrassing: tot nu toe werd min of meer aangenomen dat alle boorbuisjes metallisch zouden zijn.

Er zijn al eens boornanobuisjes in het lab gemaakt, maar de structuur daarvan heeft men nooit kunnen achterhalen. Wat de Chinezen nu hebben gepubliceerd, is zeker niet de eerste theoretische suggestie. Mogelijk bestaat er meer dan één stabiele structuur, en bepaalt de productiemethode wat je precies krijgt.

Boor is overigens niet de enige stof waar je nanobuisjes van kunt maken. Waarschijnlijk zijn er tientallen mogelijkheden die nog niet eens zijn onderzocht.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen