Het is echt mogelijk om allergisch te zijn voor school. Maar eigenlijk wordt de niesbui veroorzaakt door een allergie voor caseïne in stofvrij bordkrijt, schrijven Amerikaanse onderzoekers in Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Dat caseïne, een melkeiwit, wordt kennelijk vaak verwerkt in stofvrij krijt. Aangezien ‘stofvrij’ een relatief begrip is, zweven er dan de nodige caseïnedeeltjes in de klas rond.

En dan moet je weten dat er vrij veel schoolkinderen schijnen rond te lopen met een milde vorm van melk-allergie. Vroeger werd aangenomen dat je daar meestal op je derde jaar wel overheen was gegroeid, maar recente studies suggereren dat het vaak veel langer duurt.

De onderzoekers hebben nu wat proefjes gedaan met een dozijn kinderen met melkallergie, en conctateerden dat ze allemaal een allergische reactie vertoonnden als ze met stofvrij krijt in contact kwamen. Voor de zekerheid toonden ze met gelelektroforese en antilichaamtests aan dat er inderdaad caseïne in dat krijt zat of een eiwit dat er sprekend op leek.

Slechts een paar kinderen kregen echt een astma-aanval na blootstelling aan zulk krijt. Maar die voelden zich dan ook een stuk beter nadat de school de krijtjes de deur uit had gedaan.

De auteurs durven niet te hopen dat het klassieke schoolbord ooit helemaal uit de klas zal verdwijnen, al hebben whiteboards en digitale media al een aardige slag geslagen. Hun aanbeveling luidt dus om de juf te verzoeken om kinderen met melkallergie helemaal achterin de klas te laten zitten, zo ver mogelijk van de krijtjes vandaan.

bron: American College of Allergy, Asthma, & Immunology

Onderwerpen