We hebben dus een probleem met anticonceptiepillen die via urine ons drinkwater vervuilen? Laten we dan met CRISPR-Cas kippen modificeren zodat ze de hormonen, die ze drinken, voortaan opslaan in hun eieren. Die serveren we aan vrouwen in de overgang. Léve de recycling.

Met dit open source estrogen’-plan stonden twee Amerikaanse kunstenaars onlangs in de finale van de Bio Art & Design Award. Ooit voortgekomen uit het Netherlands Genomics Initiative, staat die competitie tegenwoordig open voor alle biotechnologisch getinte kunstuitingen. Dit jaar waren er 53 inzendingen, waavan veertig uit het buitenland. Uit twaalf finalisten koos een vakjury drie winnaars, die elk € 25.000 krijgen van NWO om hun voorstel te realiseren. Daarbij worden ze gekoppeld aan een onderzoeksgroep of -instituut om het wetenschappelijk enigszins geloofwaardig te houden.

De kippenboeren wonnen niet, evenmin als hun landgenoten die willen onderzoeken hoe ver je kunt gaan met mensen monitoren - de term ‘labvoratory’ voor een wc-pot vol sensoren houden we er in. Ook hun Britse collega die een Eindhovense microfluïdische chip voor CO2-absorptie wilde opschalen tot één meter tachtig zodat het publiek er zelf in kan uitademen, haalde het niet.

Maar wat te denken van degenen die wél wonnen? 3D-printkunstenaars Lilian van Daal en Roos Meerman willen het gedrag van sterk veranderlijke menselijke organen, zoals spier-, long- en melkklierweefsel, realistisch nabootsen in kunststof. Heel eigentijds en het zou zomaar tot nieuwe wetenschappelijke inzichten kunnen leiden. Maar het Noorse plan om ijzer te winnen uit bloed in weggegooide placenta’s (‘13,6 mg per 100 g nat gewicht’) en daar een kompasnaald uit te smeden, werkt vooral op de lachspieren. En de Taiwanese kunstenares die wederzijds begrip en zelfs vriendschap wil kweken tussen mensen en virussen, bracht het zélf met een vette knipoog.

De BAD Award is onder meer bedoeld om sociale en ethische aspecten van life sciences artistiek te verkennen. Eén van die aspecten is de ruimte die er zit tussen de wetenschap en de manier waarop de buitenwereld haar ervaart. Zo veel is wel duidelijk.