Onderzoeksfinancier NWO heeft aan 34 wetenschappers werkzaam aan Nederlandse instellingen een Vici-beurs toegekend. De beurzen bedragen €1,5 miljoen en zijn bedoeld voor ervaren onderzoekers om een vernieuwende onderzoekslijn verder te ontwikkelen. Onder hen zijn vier leden van de KNCV en/of NVBMB.  

Patricia Dankers (KNCV), hoogleraar biomaterialen aan de Technische Universiteit Eindhoven, krijgt de Vici-beurs voor haar onderzoek naar synthetische bioactieve materialen die, net als de natuurlijke extracellulaire matrix, kunnen communiceren met levende cellen en daarmee een geschikte omgeving vormen voor het kweken van cellen voor toepassingen in de regeneratieve geneeskunde. Daarnaast wil ze onderzoeken of deze synthetische matrices geschikt zijn voor het kweken van plantencellen.  

Bert Janssen, (KNCV en NVBMB), associate professor structuurbiologie aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt hoe eiwitten niet alleen de afstand tussen cellen in het lichaam bepalen, maar ook hoe deze afstand weer invloed heeft op de eiwitten die zich op het celoppervlak bevinden. Door deze terugkoppeling op atomair niveau te visualiseren, wil hij ontrafelen hoe dit het functioneren van weefsels beïnvloedt.  

Marleen Kamperman (KNCV), hoogleraar polymeerchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, wil net als verschillende natuurlijke inspiratiebronnen (fluweelwormen, spinnen, inktvissen) coacervaten gebruiken om via liquid-liquid phase separation, biopolymeren te maken met die niet alleen uitzonderlijke eigenschappen bezitten, maar ook op een milieuvriendelijke manier geproduceerd kunnen worden.  

Elzo de Wit (NVBMB), groepsleider genoomfunctie en dynamica bij het Nederlands Kanker Instituut, bestudeert de rol die de vouwing van het DNA speelt bij het reguleren van de genexpressie. Hij concentreert zich daarbij op genregulatie tijdens de embryonale ontwikkeling en hoe dit samenhangt met het ontstaan van ontwikkelingsstoornissen.  

Overige Vici-laureaten met een link naar de chemie en life sciences:  

Tuncay Baubec, Universiteit Utrecht (Genoombiologie en epigenetica) 

Teun Bousema, Radboudumc (Epidemiologie tropische infectieziekten) 

Niels Eijkelkamp, UMC Utrecht (Translationele immunologie) 

Floris Foijer, UMC Groningen (Genoominstabiliteit) 

Valeria Garbin, TU Delft (Colloïdchemie) 

Mark Huijben, Universiteit Twente (Nanomaterialen) 

Cora Nijboer, UMC Utrecht (Stamceltherapie) 

Christian Nijhuis, Universiteit Twente (Moleculaire electronica) 

Suzan Rooijakkers, UMC Utrecht (Medische microbiologie) 

Hermelijn Smits, LUMC, (Immuunmodulatie) 

Atsushi Urakawa, TU Delft, (Heterogene katalyse)  

 

Alle laureaten en hun projecten zijn te vinden op de NWO site