Kjeld Zwitserloot en Aaron Verniest wonnen respectievelijk de Nederlandse Scheikundeolympiade en de Vlaamse Chemie Olympiade 2024.

De beide olympiades vinden jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren op een originele en minder schoolse manier. Na twee schriftelijke voorrondes op school worden de beste leerlingen geselecteerd. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen. In totaal deden bijna zesduizend studenten mee aan beide olympiades.

De olympiadeweek werd in Nederland voor het eerst gehouden bij de Universiteit Maastricht (UM), Faculteit Science and Engineering, de Vlamingen kwamen voor de finale bij elkaar op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). 

Prijsuitreiking

Naast Kjeld Zwitserloot (17 jaar, 5V) van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel op nummer 1 bestonden de Nederlandse nummers 2, 3 en 4 uit: Jesse van der Waal (18 jaar, 6V) van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft, Niels van den Bosch (16 jaar, 6V) van het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht en Koen Coyajee (16 jaar, 5V) van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. In Vlaanderen waren de gelukkigen Aaron Verniest van het Sint-Lodewijkscollege Sint-Andries op nummer 1 en Casper Faulconer van het GO! Atheneum Dendermonde op nummer twee. Al deze leerlingen mogen hun land vertegenwoordigen op de Internationale Chemieolympiade.

Internationale Chemieolympiade (IChO)

De winnaars van de NSO vertegenwoordigen Nederland op de 56e Internationale Chemieolympiade (IChO). Deze wordt gehouden van 21 t/m 30 juli in Riyad, Saoedi-Arabië. Hieraan nemen ca. 90 landen deel. Het wedstrijdelement bestaat uit een practicumtoets en een theoretische toets van ieder vijf uur. De andere momenten worden ingevuld met allerlei culturele, educatieve en sportieve activiteiten. In 2025 wordt de IChO gehouden in de Verenigde Arabische Emiraten.

Top 4 NSO 2024 UM

Top 4 NSO 2024 UM

v.l.n.r. : Kjeld Zwitserloot, Jesse van der Waal, Niels van den Bosch, Koen Coyajee

20240526_wetenschap_olympiade_295

Top 2 VCO 2024 VUB

Beeld: Geert Vanden Wijngaert

V.l.n.r.: Casper Faulconer, Paul Degreef (Verantwoordelijke VCO), Aaron Verbiest, Eric Schouteden (Ondervoorzitter KVCV)