Bijzondere olympiade test praktische en experimentele vaardigheden. Scholieren moeten een onderzoeksopdracht uitvoeren waar natuurkunde, scheikunde en biologie samenkomen. De winnende teams maken zich nu op de Europese eindstrijd in april in Luxemburg. 

De Nederlandse eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) 2024 is gewonnen door een team van drie leerlingen van verschillende scholen: Jochem Kistemaker (Stedelijk Gymnasium, Schiedam), Robert Stepanyan (Trevianum, Sittard) en Kjeld Zwitsersloot (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel).

1e prijs EOES 2024 gemengd scholen team 1 met Harmen Neidig (klein)

Het winnende team met v.l.n.r. Jochem Kistemaker, Kjeld Zwitersloot, Robert Stepanyan. Helemaal rechts gastheer Harmen Neidig (HAN).

Ook de tweede prijs ging naar een gemengd scholenteam: Imre Bekkering (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), Ralph de Boer (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) en Matthijs de Ruiter (Stedelijk Gymnasium, Nijmegen).

2e prijs EOES 2024 gemengd scholen team 2 (klein)

De tweede prijs was voor v.l.n.r. Imre Bekkering, Matthijs de Ruiter, Ralph de Boer.

 Beide teams maken zich nu op voor de EOES-2024 van 7-14 april in Luxemburg. Vrijwel alle EU-landen nemen deel aan deze scholierenwedstrijd waar het niet alleen draait om individuele theoretische kennis, zoals bij de andere olympiades, maar de deelnemers in teams worden getest op hun experimentele en onderzoeksvaardigheden. Daarbij komt het ook aan op goed plannen en samenwerken. Bovendien staat niet slechts één schoolvak centraal, maar moeten de teams aan de slag met een onderzoek waarin natuurkunde, scheikunde en biologie samenkomen.

De derde plaats in de nationale eindronde was voor het team van het Leidsche Rijn College in Utrecht: Avi Chopra, Meike Muntendam en Frédérique Scheffrahn. Zij wonnen tevens de NL Talentenfondsprijs, waardoor ze ook mogen deelnemen aan het trainingsprogramma voor EOES-2024.

 

Onderwerpen