De Nederlandse leerlingen presteerden prima op de 20e International Junior Science Olympiad in Bangkok.

NL-team IJSO2023 Bangkok

Beeld: SLO

Het Nederlandse IJSO2023-team: v.l.n.r. Jesse Caron, Tymon Lukasiak, Oliver Li, Josiah ’t Hart, Sebas Benes, Daniël Vleugel

Ze zijn pas 14 of 15 jaar oud, maar houden zich nu al staande tijdens een groot internationaal toernooi. Zes Nederlandse leerlingen vielen in de prijzen tijdens de 20e International Junior Science Olympiad (IJSO) in Bangkok. Oliver Li (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) won een zilveren medaille, Tymon Lukasiak (Murmellius Gymnasium, Alkmaar), Josiah ’t Hart en Daniël Vleugel (beiden Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen) gingen met een bronzen medaille aan de haal. Sebas Benes (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel) en Jesse Caron (Stedelijk Gymnasium, Arnhem) kregen een eervolle vermelding. Er deden in totaal 308 leerlingen uit 56 landen mee.

De Olympiade vond plaats tussen 1 en 10 december aan de Srinakharinwirot University in Bangkok. De locatie werd gekozen vanwege de viering van het eeuwfeest van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Galyani Vadhana, die door UNESCO onderscheiden is voor haar bijdragen aan onderwijs, kunst en cultuur. De IJSO is speciaal bedoeld voor leerlingen van 15 jaar of jonger. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een meerkeuzetoets, een toets met open vragen en een praktijkgedeelte.

Het overkoepelende thema was dit jaar ‘Wetenschap voor duurzaam voedsel en agricultuur’. De leerlingen moesten onder meer de chemische samenstelling van een bestanddeel van de mangosteen (een typisch Thaise vrucht) achterhalen en vragen beantwoorden over fosfortekort bij bananenteelt, melkzuurbacteriën en het spijsverteringssysteem. Voor het practicumgedeelte bouwden de leerlingen zelf een eenvoudige spectrofotometer en moesten ze plantensoorten identificeren.

Inmiddels zijn de 14- en 15-jarige havo- en vwo-leerlingen alweer uitgenodigd voor de volgende editie. De nationale eindronde is op 14 juni 2024 op het Stedelijk Gymnasium Arnhem en de 21e IJSO zal in Boekarest zijn.