Geen Bison-kit, maar mossellijm

Mosselkit

Beeld: Shutterstock, bewerkt

Groningse onderzoekers helderden de polymerisatie van polydopamine op, wat lijkt op de stof die mosselen gebruiken om overal aan vast te hechten, staat in Nature Communications.

Mosselen kunnen zich aan vrijwel elk oppervlak vasthechten door de biologische ‘lijm’ die ze uitscheiden. Dat inspireerde wetenschappers om iets soortgelijks te maken: gebaseerd op het hoofdonderdeel (L-DOPA) wordt nu volop onderzoek gedaan naar zelf-polymeriserende dopamine, wat een dun laagje vormt tot polydopamine en blijft plakken op tal van oppervlakken. Maar hoe dat laagje er precies uitziet, daarover lopen de meningen nogal uit een: er zijn wel tien verschillende theorieën aangedragen, aldus Hamoon Hemmatpour, Petra Rudolf en collega’s uit Italië, Iran en de Rijksuniversiteit Groningen in hun recente paper. Tijd om te ontrafelen wat er op moleculair vlak écht gebeurt, lijkt de toon te zijn.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk