Mannetjesmuizen produceren bij een ontsteking meer witte bloedcellen dan vrouwtjesmuizen. Als dat ook blijkt op te gaan voor mensen schreeuwt dat om de ontwikkeling van seksespecifieke ontstekingsremmende medicatie, suggereren Londense onderzoekers in het Journal of Leukocyte Biology.

Het betekent waarschijnlijk ook dat je klinische tests van bepaalde medicijnen seksespecifiek moet opzetten en interpreteren. Bij ontstekingsremmers zou je dat eigenlijk niet verwachten, en wellicht zijn er nog veel meer medicijnklassen waar zoiets voor geldt.

James Whiteford en collega’s van Queen Mary University ontdekten het bij zogeheten C57BL/6 labmuizen, die ze een kunstmatige buikvliesontsteking bezorgden door toediening van de suiker zymosan.

De vrouwtjesmuizen maakten daarom minder neutrofielen en monocyten aan dan de mannetjes. Die laatsten lijken er een voorraadje van aan te leggen in hun milt. Waarom de vrouwtjes dat niet doen, hoewel hun milt van buiten precies op die van de mannetjes lijkt, is nog volkomen onduidelijk.

De productie van chemokines en cytokines, de enzymen die de ontstekingsreactie in gang zetten, is bij mannetjes en vrouwtjes dan weer ongeveer hetzelfde. Dat geldt ook voor de bijbehorende receptoreiwitten, dus dáát ligt het niet aan.

Uiteraard kun je mensen moeilijk zymosan gaan toedienen om het te testen. Maar allicht is het nuttig om eens wat bloedmonsters te vergelijken van patiënten die al vanwege een ‘natuurlijke’ ontsteking in het ziekenhuis zijn beland.

bron: FASEB