Een mislukt kankermedicijn repareert bij muizen de schade die door alzheimer wordt veroorzaakt. Klinische tests op mensen volgen binnenkort, meldt Yale-onderzoeker Stephen Strittmatter in Annals of Neurology.

Het middel, AZD0530 oftewel saracatinib, is een Src family kinase-inhibitor uit de pijplijn van farmagigant AstraZeneca. Dergelijke tyrosinekinase-inhibitoren (TKI’s) worden vaker ingezet tegen tumoren, en soms met enig succes, maar déze variant had weinig effect. Vandaar dat AstraZeneca is gestopt met de klinische tests en AZD0530 letterlijk in de etalage heeft gezet: wie er iets mee wil, mag het hebben.

Van minstens één tyrosinekinase uit de Src-familie, genaamd Fyn, is bekend dat het een rol speelt bij alzheimer. Het lijkt te worden geactiveerd door ophopend amyloïde bèta-eiwit en zet dan een signaalroute in gang die de schade almaar erger maakt.

Vandaar dat Strittmatter besloot om uit te proberen of inhibitie van Fyn met AZD0530 in deze setting wél iets uitricht. Bij gemodificeerde muizen met alzheimer lijkt dat inderdaad het geval: de schade aan synapsen wordt teruggedraaid en de muizen krijgen hun ruimtelijke geheugenfuncties terug.

Het lijkt dus de moeite waard om het ook bij mensen te proberen. En daarbij is het een groot voordeel dat AstraZeneca indertijd de veiligheid al klinisch heeft getest. Je kunt dus meteen door naar fase 2 waarin de werking wordt bekeken.

Het onderzoek wordt trouwens betaald door de National Institutes of Health in de VS, in het kader van een ‘New Therapeutic Uses’-programma dat zich helemaal richt op hergebruik van mislukte kandidaatmedicijnen.

bron: Yale