Voor het eerst zijn fotoluminescente nanodeeltjes gemaakt die door 3 centimeter dik vlees heen kunnen schijnen. Dat biedt uitzicht op biomedische imagingtechnieken waarmee je diep onder de huid kunt kijken zonder te hoeven snijden, meldt een internationaal onderzoeksteam in het tijdschrift ACS Nano.

Het hoge penetratievermogen is te danken aan het feit dat de deeltjes met licht van 980 nm golflengte worden aangestraald, en dan licht van 800 nm uitzenden. Beide golflengtes liggen in het nabije infraroodgebied (NIR), dat door biologische weefsels relatief weinig wordt geabsorbeerd en verstrooid.

De deeltjes hebben een kristallijne kern, opgebouwd uit natrium, fluor en de zeldzame aardmetalen thulium en ytterbium. Er zit een dunne schil omheen van calciumfluoride, een mineraal dat ook in botten en tanden voorkomt. Behalve dat het afweerreacties zou moeten voorkómen, blijkt dit laagje ook nog de efficiency van de fotoluminescentie te verhogen met een factor 35.

De onderzoekers hebben het met succes uitgeprobeerd in muizen, die de nanodeeltjes intraveneus geïnjecteerd kregen. Ook hebben ze opnames gemaakt van deeltjes in een cuvet, waar een 3,2 cm dik varkenslapje overheen lag.

De volgende stap is om de nanodeeltjes zo ver te krijgen dat ze zich - bijvoorbeeld - ophopen in tumoren. Als dat lukt, kun je daar voortaan ongekend goede opnames van maken.

bron: University at Buffalo

Onderwerpen