Latanoprost (wegens gebrek aan een plaatje van de lenzen in kwestie)

In de VS zijn contactlenzen ontwikkeld waar gedurende een maand een medicijn tegen glaucoom uit komt. Heel wat betrouwbaarder dan oogdruppels, schrijven de bedenkers in het tijdschrift Biomaterials.

Het verschil in betrouwbaarheid zit dan vooral in het feit dat de meeste mensen een hekel hebben aan oogdruppels en dus vaak ‘vergeten’ om ze elke dag te gebruiken. De kans dat ze wél braaf hun lenzen in doen is een stuk groter.

Het is niet de eerste keer dat zoiets wordt geprobeerd. In feite is het idee al een jaar of 50 oud. De onderzoekers claimen echter wél dat hun variatie op het thema veel beter werkt dan eerdere pogingen - in elk geval werken ze een stuk lánger.

Het medicijn in kwestie heet latanoprost oftewel isopropyl (Z)-7-[(1R,2R,3R,5S)-3,5-dihydroxy-2- [(3R)3-hydroxy-5-fenylpentyl]-cyclopentyl] hept-5-enoaat. Opgelost in oogdruppels is het een standaardmiddel tegen glaucoom oftwel groene staar, wereldwijd de belangrijkste oorzaak van blindheid.

De contactlenzen worden bereid door een film te maken van latanoprost, gedispergeerd in een een copolymeer van melkzuur en glycolzuur. Die film sluit je vervolgens via uv-polymerisatie op in methafilcon, een siliconen-hydrogel die behoort tot de standaardmaterialen voor ‘zachte’ contactlenzen. Het medicijn komt overigens alleen in de randen van de contactlens te zitten; het eigenlijke lensgedeelte in het midden blijft helder.

Voorlopig zijn de nieuwe lenzen alleen uitgeprobeerd bij proefdieren. Direct aan het inbrengen bleek er een relatief grote hoeveelheid latanoprost uit te komen, daarna vlakte het tempo af en bleef gedurende een maand ongeveer constant. Voor zover viel na te gaan, had de gezondheid van de dieren er niet onder te lijden.

Of deze lenzen ook echt bruikbaar zijn voor mensen, moet nog worden uitgezocht.

bron: Massachusetts Eye and Ear Infirmary

Onderwerpen