Biomedici en nanotechnologen gaan samen tumor te lijf

Tumoren zijn zeer gericht te bestrijden met een combinatie van antilichamen, koolstofnanobuisjes en infraroodlicht. Dat schrijft een multidisciplinair team van de University of Texas binnenkort in PNAS.

Het idee is op zich niet nieuw. Het is wél voor het eerst dat wordt aangetoond dat zowel de antilichamen als de nanobuisjes correct functioneren in een weefselkweek die de omstandigheden in levend menselijk weefsel tamelijk realistisch nabootst. In een persbericht laat auteur Ellen Vitetta weten dat ze nu op het punt staat om het in muizen te proberen.

De nanobuisjes worden gecoat met antilichamen, die zich specifiek binden aan de tumoren die je wilt bestrijden. Hebben de buisjes zich eenmaal in die cellen opgehoopt, dan bestook je ze met nabij-infraroodlicht, met een golflengte die net buiten het zichtbare gebied zit. Zulk licht kan zonder moeite een paar centimeter diep binnendringen in het lichaam.

Het licht wordt door levend weefsel nauwelijks geadsorbeerd. Wel door de nanobuisjes, die daardoor zo heet worden dat de omringende tumor letterlijk wordt gekookt.

Op de techniek is octrooi aangevraagd.

bron: UT Southwestern Medical Center

Onderwerpen