In de VS is een verbeterd nanoklittenband gepresenteerd om uitzaaiende tumorcellen uit menselijk bloed te filteren. Zo kun je ze analyseren en nagaan welke chemotherapie het beste helpt, denken onderzoekers van het UCLA California NanoSystems Institute.

Waarbij de grootste innovatie zit in een chemische aanpassing waardoor het klittenband of ‘NanoVelcro’ de cellen loslaat wanneer je de temperatuur verlaagt van 37 naar 4 graden Celsius.

Dat NanoVelcro bestaat al een paar jaar. Eigenlijk zijn het silicium nanopilaartjes, ingebouwd in een microfluïdische chip, met aangehechte antilichamen die de tumorcellen selectief vangen. Maar tot nu toe moest je ze er daarna nog individueel afsnijden met een lasertechniek, wat wel werkt maar voor een diagnostische routinetest iets te veel gepriegel is.

Het nieuwe ‘Thermoresponsive NanoVelcro’ is in samenwerking met Chinese, Taiwanese en Japanse onderzoekers ontwikkeld. De eerste resultaten met longkankercellen werden vorige maand gepresenteerd in ACS Nano.

Het octrooi is begin vorig jaar al gepubliceerd en verraadt dat er een polymeer in zit verwerkt dat alleen binnen een bepaald temperatuurgebied water opzuigt. De menselijke lichaamstemperatuur zit boven dat bereik; er treedt dan een fasenscheiding op en het ontwaterde polymeer krimpt in tot een klein volume. Maar bij 4 graden neemt het wél water op, zwelt daarbij sterk en duwt zo de gevangen tumorcellen van hun plek zonder ze te beschadigen.

Inmiddels is er een apparaat omheen ontworpen dat de temperatuurovergang verzorgt en de losgekomen tumorcellen netjes opvangt zodat je de nieuwste mutaties in hun DNA kunt bekijken.

Zelf vergelijken de uitvinders het graag met een espressomachine waar tenslotte ook een thermostaat in zit.

bron: UCLA