Terneuzen vreest gevolgen Koeweits nee

De Koeweitse overheid heeft de vorming van een joint venture met Dow Chemical op het allerlaatste moment afgeblazen. Herdoor loopt Dow 9,5 miljard dollar mis, een bedrag dat het concern hard nodig had. Onduideijk is nog wat de gevolgen zijn voor de Dow-vestiging in Terneuzen, maar het personeel houdt de adem in.

De joint venture zou K-Dow Petrochemicals gaan heten. Dow zou er al haar activiteiten op het gebied van polyethyleen, ethyleenamines, ethanolamines, polypropyleen en polycarbonaat in onderbrengen. Van de 26 fabrieken in Terneuzen zouden er drie naar K-Dow overgaan.

Dankzij de joint venture zouden de Koeweiti toegang krijgen tot een kant-en-klaar pakket bulkchemie zodat ze voortaan hun ruwe olie zelf tot kunststof konden verwerken. En Dow wilde de opbrengst gebruiken voor de overname van Rohm and Haas, een Amerikaans concern dat vooral in de chemische specialiteiten zit. Die transactie kost 15 miljard dollar.

Het plan dateert van eind 2007. K-Dow had op 1 januari 2009 rond moeten zijn. Maar op 29 december 2008 trokken de Koeweiti zich terug. Naar verluidt zit het oliestaatje op zwart zaad door de snelle daling van de olieprijs.

Op Wall Street werden de aandelen Dow meteen 19 procent minder waard. “De droom van de top van Dow Chemical om binnen korte tijd van een bulkchemiefabrikant om te schakelen tot een chemiespecialiteitengigant verwordt langzaam tot een nachtmerrie”, zo vat de Provinciale Zeeuwse Courant de nu ontstane situatie treffend samen.

De krant citeert Gerard van Harten, bestuursvoorzitter van Dow Benelux, die ook nog niet weet hoe het verder moet: “Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar ik denk overigens niet dat dit onze strategie zal doen veranderen. Het transitieproces wordt voortgezet.”

Het afketsen van de Koeweitse deal heeft ongetwijfeld gevolgen voor de bezuinigingen die Van Harten toch al wilde doorvoeren. Komende weken wordt daarover gesproken met de ondernemingsraad. Vast staat al dat drie fabrieken dicht moeten (niet de eerder genoemde drie, maar andere) wegens teruggang van de vraag. Volgens de PZC staan er 50 tot 300 banen op de tocht.

bron: Volkskrant, PZC

Onderwerpen