Klinische tests bevestigen dat een nieuw Japans molecuul het gemiddelde griepje één dag korter laat duren. Het werkt beter dan Tamiflu, suggereert een publicatie in het New England Journal of Medicine.

Het grootste voordeel zou daarbij moeten zijn dat je baloxavir (merknaam Xofluza) maar één keer hoeft in te nemen, terwijl een Tamiflu-kuur (oseltamivir) vijf dagen duurt.

Baloxavir werkt duidelijk anders dan oseltamivir. Dat laatste molecuul is een neuraminidase-inhibitor, die voorkomt dat verse virusdeeltjes de gastheercel verlaten. Baloxavir is een cap-dependent endonuclease inhibitor, die de synthese van virale RNA-kopieën verhindert. Zie dit filmpje.

De publicatie omvat onder meer de resultaten van een dubbelblinde fase III-studie, uitgevoerd tijdens het griepseizoen 2016-2017, waarbij 1064 patiënten óf baloxavir, óf oseltamivir, óf een placebo kregen. Die laatste groep begon gemiddeld na 80,2 uur op te knappen terwijl dat bij de baloxavir-groep 53,7 uur was. Oseltamivir had ongeveer hetzelfde effect maar daarbij vond je wel een groter aantal virusdeeltjes in het bloed, wat eerdere vermoedens lijkt te bevestigen dat het helemaal niet zo’n beste neuraminidaseremmer is, en op een nog onbekende manier alleen de symptomen van griep bestrijdt.

Producent Shionogi hoopt uiteraard dat deze resultaten de FDA zullen overtuigen om de verkoop vrij te geven, wat op zijn vroegst in december zou kunnen gebeuren. In Japan is Xofluza al een aantal maanden op de markt.

Blijft de vraag of dat slim is. Rond Tamiflu hangt al een aura van geldverspilling. Een paar jaar geleden sloegen sommige overheden daar grote hoeveelheden van in, uit vrees dat er een influenzastam zou gaan rondwaren die dodelijker was dan gemiddeld. Of Tamiflu in die situatie echt veel zou hebben uitgehaald, is echter nooit duidelijk geworden. En voor een gewoon griepje is die ene dag tijdwinst eigenlijk geen duur geneesmiddel waard.

Hoe duur baloxavir zou moeten worden, is niet duidelijk. Maar het is een duidelijk complexer molecuul dan oseltamivir. En de nu gepubliceerde resultaten betreffen opnieuw normale, tamelijk onschuldige H3N2-griepgevallen - uiteraard, want een doodzieke patiënt geef je geen placebo.

Dat kan, kortom, weer een leuke discussie worden.

bron: NEJM, University of Virginia