Genetisch gemodificeerde malariaparasieten lijken bruikbaar als vaccin tegen ongemodifceerde soortgenoten. Ze hebben de eerste fase van de klinische tests alvast glansrijk overleefd, meldt Science Translational Medicine.

Uiteraard kan zo’n fase 1-test op slechts tien gezonde vrijwilligers nooit hoger scoren dan ‘veelbelovend’. Maar de vrijwilligers kregen geen van allen malaria, en ze gingen wél antilichamen tegen malariaparasieten aanmaken. Muizen, die deze antilichamen kregen toegediend, werden langdurig immuun. Tot nu toe is een kandidaat-malariavaccin nog nooit zo ver gekomen.

James Kublin, Stefan Kappe en collega’s van het Center for Infectious Disease Research in Seattle noemen het een GAP3KO-vaccin, wat staat voor genetisch afgezwakte parasieten met drie genen knock-out. Om precies te zijn de genen p52, p36 en sap1, die de parasiet nodig heeft om zich te ontwikkelen van een sporozoiet (het stadium waarin hij de mug verlaat) naar een merozoiet die rode bloedcellen kan infecteren.

Het vaccin bevat parasieten in het sporozoietenstadium. Op dat moment is er nog niets mis mee, en antilichamen tegen deze sporozoieten passen naadloos op ongemodificeerde exemplaren.

Wel vraagt de toediening nog enige aandacht: de vrijwilligers moesten zich een paar honderd keer laten steken door muggen die met GAP3KO waren geïnfecteerd, en de resulterende muggenbulten waren na een maand nog niet weg.

bron: Science Translational Medicine, BBC News