Bacteriële toxines kunnen mogelijk ouderdomsdiabetes veroorzaken. Bij konijnen werkt het alvast uitstekend, melden microbiologen van de University of Iowa.

Patrick Schlievert en collega’s denken dan vooral aan Staphylococcus aureus. En dan niet eens de MRSA-variant maar de meer klassieke stammen. Die maken soms toxic shock syndrome toxin-1 (TSST-1) aan, een zogeheten superantigen dat aspecifiek een nogal fors gedeelte van het immuunsysteem activeert en zo zeer heftige ontstekingsreacties kan veroorzaken.

Eerder is al ontdekt dat obesitas een invloed heeft op het menselijke microbioom en dat S. aureus daarbij tot de winnaars behoort: zowel in de darmen als in de neus en op de huid kom je deze soort bij dikke mensen vaker tegen dan bij slanke.

Diabetes type 2 heeft eveneens het nodige te maken met zowel obesitas als infecties, en dus besloot Schlievert uit te proberen of chronische blootstelling aan TSST-1 wellicht de verbindende schakel is.

En in mBio rapporteert hij nu dat dat bij konijnen inderdaad zo lijkt te zijn: na zes weken continue blootstelling (via een heel klein pompje) vertoonden ze inderdaad alle symptomen van diabetes type 2 waaronder insulineresistentie, glucose-intolerantie en een chronisch overactief immuunsysteem.

Een heel beperkt onderzoekje van de huid van een viertal diabetici suggereert dat die konijnen wel wat meer TSST1 binnenkregen dan een menselijke diabetespatiënt met S. aureus op zijn huid, maar ook weer niet zo gek veel meer.

Schlievert wil nu gaan uittesten of een antibacteriële huidcrème met glycerolmonolauraat, een stof die erg goed werkt tegen stafylococcen, heilzaam is voor mensen met een begin van ouderdomsdiabetes.

bron: University of Iowa