Aan het boodschapper-RNA in bloedplaatjes kun je zien of er ergens in het lichaam een tumor aan heeft geknoeid. Ooit zul je zo aan een druppel bloed genoeg hebben om te bepalen of iemand wel of geen kanker heeft, voorspellen onderzoekers van het Amsterdamse VUmc in het tijdschrift Cancer Cell.

Die bloedplaatjes zijn celfragmenten zonder kern. Ze maken dus geen boodschapper-RNA (mRNA) meer aan maar er zitten nog wel restanten in uit de tijd dat ze nog wél een kern hadden. En een paar jaar geleden werd duidelijk dat tumoren bepaalde stoffen uitscheiden die dat mRNA beschadigen volgens een heel herkenbaar patroon.

Bovendien absorberen bloedplaatjes los mRNA uit de bloedstroom, en dat wordt ook beïnvloed door zo’n tumor.

Thomas Würdinger en collega’s hebben nu bloedplaatjes-mRNA van 55 gezonde mensen vergeleken met dat van 228 patiënten met zes al dan niet uitgezaaide vormen van kanker. Uiteindelijk bleken ze in 96 % van de gevallen correct te kunnen zien wie er kanker had en wie niet.

In welk orgaan de tumor precies zit, en of hij wel of niet is uitgezaaid, kunnen de onderzoekers nog niet echt goed zien. Maar alles wijst er op dat dat technisch wel mogelijk moet zijn als je de tijd neemt om de methode verder te verfijnen.

bron: VUmc, NPO1 Journaal