BASF geeft de hoop op dat Europeanen ooit gen-gewassen zullen lusten. De R&D op dit gebied wordt grotendeels overgeplaatst naar de VS en de specifiek op Europa gerichte projecten worden stopgezet, heeft het concern laten weten. Alleen de vestigingen in Gent en in Berlijn blijven open.

In een persbericht laat manager Peter Eckes weten dat het “socio-politieke klimaat en de regelgeving geen enkele indicatie geven dat genetisch gemodificeerde gewassen in de komende jaren met succes kunnen worden gecommercialiseerd binnen Europa.”

Greenpeace en ander milieuclubs hebben verheugd gereageerd, maar elders klinkt de vrees dat hierdoor op termijn ook de wetenschappelijke kennis op gentech-gebied uit Europa zal verdwijnen.

Ongetwijfeld is BASF gefrustreerd geraakt door het gebeuren rond de Amflora-aardappel. Na 13 jaar touwtrekken werd die ‘genpieper’, met een gewijzigde zetmeelsamenstelling voor industriële doeleinden, in 2010 vrijgegeven door de Europese Commissie. Maar de maatschappelijke weerstand, officieel gesteund door sommige EU-lidstaten, bleek dermate groot dat van commercialisering inderdaad niets terecht lijkt te komen.

Hiermee gooit de laatste grote speler de handdoek in de ring. Monsanto, producent van het enige andere in de EU toegelaten gen-gewas (een maissoort) en Bayer hebben de hoop al veel eerder opgegeven om nog iets nieuws goedgekeurd te krijgen binnen Europa.

In totaal heeft BASF Plant Science in Europa ongeveer 220 werknemers, voor het grootste deel hoogopgeleide wetenschappers. Van die banen lijken er 140 te verdwijnen. Hoeveel mensen worden uitgenodigd om naar de VS te emigreren, is onduidelijk.

De verhuizing treft vooral het hoofdkwartier in het Duitse Limburgerhof, dat vrijwel helemaal verhuist naar Raleigh (North Carolina). De vestigingen in Gatersleben (Duitsland) en Svalöv (Zweden) gaan helemaal dicht. In Gent en in Berlijn zal alleen nog onderzoek voor de Amerikaanse en de Aziatische markten worden gedaan.

bron: BASF, news@nature, Deutsche Welle, NRC e.v.a.

Onderwerpen