Blokkeer de papiervernietiger van bacteriën en laat ze zo verzuipen in hun eigen kantooradministratie. Dat suggereren onderzoekers van de University of Leeds in een persbericht dat een plekje verdient in alle leerboeken over wetenschapspopularisatie.

In meer wetenschappelijke termen hebben ze het mechanisme ontrafeld waarmee het ribonuclease-enzym RNase E ‘oude’ stukken messenger-RNA verknipt, zodat ze niet telkens opnieuw naar eiwitten worden vertaald.

Het in Nucleic Acid Research gepubliceerde onderzoek laat zien dat RNase E die RNA-fragmenten rechtstreeks kan aangrijpen op een aantal plaatsen tegelijk. Hoe het daarbij bepaalt welke RNA’s het moet verknippen en welke het heel moet laten, blijft nog een beetje vaag. Maar de publicatie suggereert wél dat dit specifieke ribonuclease mogelijk een stuk belangrijker is dan men tot nu toe dacht, en dat de bacterie een probleem heeft als het helemaal uitvalt. Filing hell noemt het persbericht het, vergelijkbaar met wat je na de vakantie in je mailbox aantreft.

En het mooie is dat RNase E echt een bacterieel enzym is. Het Engelse onderzoek betrof een onschadelijke E.coli-stam, maar in schadelijke bacteriën tref je het enzym ook vaak aan. In mensen niet, en dat maakt het op papier mogelijk om het te kiezen als doelwit voor antibiotica.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten ook van belang voor de synthetische biologie. Er valt wellicht uit te halen hoe je kunt bereiken dat de RNA-instructies van je kunstmatige genen met rust worden gelaten voordat ze überhaupt een keer worden afgelezen.

bron: University of Leeds