Emotie maakt je presentatie effectiever

shutterstock_2131055759

Wetenschappelijke presentaties onthoud je zelden – behalve als de spreker een emotie weet op te roepen. Een grafiek met een verrassend resultaat, een persoonlijke anekdote of een inspirerend inzicht: als je wilt dat jouw data, resultaten en conclusies blijven hangen, koppel ze dan aan emotie. Dat kan met storytelling.

Veel wetenschappelijke presentaties zijn opgezet om zoveel mogelijk kennis over te dragen. Een nobel streven – maar gedoemd te mislukken. We moeten als mens namelijk iets met die kennis doen, fysiek of denkbeeldig, wil die beklijven. En daar is vaak weinig ruimte voor in een presentatie.

Als het streven is zoveel mogelijk informatie over te brengen, is het resultaat vaak een ellenlange opsomming. Opsommingen zijn saai: ze triggeren weinig emotie. Het gevolg is dat we soms al het begin zijn vergeten, terwijl de presentator nog niet eens bij het eind is.

Het is daarom verstandiger minder te vertellen en daarbij de inhoud op meerdere niveaus aan te bieden: cognitief en emotioneel.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk