Gas brengt muizen in kunstmatige winterslaap

Toediening van waterstofsulfide brengt muizen in een staat van 'suspended animation' waarbij de lichaamsfuncties op een laag pitje worden gezet zonder dat het kwaad kan. Wellicht is deze truc te gebruiken om mensen met acute hartproblemen of levensbedreigende verwondingen tijdelijk ‘goed te houden’, zo hebben onderzoekers van Massachusetts Medical School gemeld tijdens het jaarcongres van de American Physiological Society.

De muizen kregen 80 ppm H2S in hun ademlucht, eentiende van de dosis die dodelijk is voor mensen. Hun hartslag nam af van 500 naar 200 slagen per minuut, de ademfrequentie van 120 naar 25 teugen per minuut. De lichaamstemperatuur daalde van 39 naar 30 graden Celsius. Opvallend genoeg daalde de bloeddruk niet.

Twee uur na stopzetting van de H2S-dosering kwamen de muizen weer bij.

Het effect is te vergelijken met dat van kunstmatige onderkoeling (hypothermie). Alleen daalt daarbij de bloeddruk wél. Bovendien is het tamelijk lastig om een menselijk lichaam gelijkmatig af te koelen.

De vraag is nu of de H2S-toediening ook werkt bij grotere dieren, die bovendien minder natuurlijke aanleg voor een winterslaap hebben. Gezien de giftigheid van het gas lijkt toepassing op mensen voorlopig heel ver weg.

bron: BBC News