Eencellig organisme aan de elektroden gelegd

Engelse onderzoekers hebben een levende slijmzwam ingebouwd in een sensorchip. Hij kan nu via een USB-kabel communiceren met een computer, meldt het tijdschrift New Scientist.

De slijmzwam (Physarum polycephalum) is een primitief eencellig organisme. Hij heeft geen centraal zenuwstelsel, maar reageert wel op externe prikkels. Zo wordt hij aangetrokken door vocht en andere eencelligen die als voedsel kunnen dienen, en afgestoten door licht en toxische verbindingen. Daarbij gebruikt hij oscillaties in zijn protoplasma als voortbewegingsmechanisme.

De onderzoekers van de universiteit van Southampton sluiten zo’n slijmzwam op in een miniatuurreservoir op een chip. Via microkanalen kan hij worden gevoed, en zo ongeveer een week in leven worden gehouden.

Rond het reservoir zitten elektrodes. Meting van de elektrische geleidbaarheid geeft een beeld van de beweging van het protoplasma.

Voorlopig is de zwamchip niet meer dan een experiment, maar de onderzoekers denken er een sensor van te kunnen maken. Ze hebben al geprobeerd wat er gebeurt als je via de microkanaaltjes een organische stof naar binnen pompt. De slijmzwam reaeerde binnen een paar seconden.

Volgens de onderzoekers is het gebruik van eencelligen in sensoren vooral handig omdat ze geheel op eigen kracht alle benodigde reacties en processen verzorgen die je anders zelf in de chip zou moeten inbouwen.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen