Voor het eerst zijn labmuizen gekweekt die zuipen als een echte alcoholist. Uiterst nuttig voor het onderzoek naar alcoholmisbruik, meldt Nicolas Grahame (Indiana University-Purdue University Indianapolis) in het tijdschrift Addiction Biology.

De tot nu toe beschikbare muizen konden wel dronken worden gevoerd, maar dan moest je ze ook inderdaad actief voeren. Als ze kunnen kiezen, dan drinken ze liever water. Echt representatief voor alcoholisme zijn ze dus niet.

Grahame heeft zijn muizen niet genetisch gemodificeerd. Hij is simpelweg 13 jaar lang blijven doorfokken met muizen die telkens 4 weken lang twee drinkbakjes in hun kooi kregen: een met zuiver water, een met 10% ethanol. Met de muizen die het meest van de alcohol proefden, fokte hij door.

Na 40 generaties had hij enkele muizenstammen in handen die sneller alcohol drinken dan hun lever kan verwerken. Zoals gebruikelijk bij muizen drinken ze vooral ’s nachts. Daarbij kan het alcoholgehalte van hun bloed oplopen tot een paar promille, wat vergelijkbaar is met mensen die echt stomdronken zijn.

Door deze muizen te vergelijken met gewone, hoopt Grahame meer inzicht te krijgen in de mechanismes die in de hersenen optreden tijdens alcoholconsumptie, en in de genetische verschillen tussen alcoholici en niet-alcoholici. Ook kan het kennis opleveren over de manier waarop alcohol de hersencellen beschadigt.

Bron: Indiana University-Purdue University Indianapolis

Onderwerpen