Verband tussen alzheimer en eetlusthormoon

Mensen met veel leptine in hun bloed lopen minder kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in het Journal of the American Medical Association.

Al eerder was vastgesteld dat obesitas statistisch gezien de kans op dementie lijkt te vergroten. Leptine zou op z’n minst deel kunnen uitmaken van het verband tussen die twee.

Leptine is een hormoon dat door vetcellen wordt geproduceerd. Het geeft aan de hersenen door dat het lichaam voldoende energie heeft opgenomen, en remt zo de eetlust. Er is al vaak gesuggereerd dat leptine op de een of andere manier moet zijn te gebruiken als middel tegen obesitas.

Maar er is ook al gepubliceerd over obese muizen met diabetes, die door leptine-injecties beter werden werden in het zoeken naar de uitgang van een doolhof.

De onderzoekers hebben nu 198 oudere vrijwilligers gedurende 12 jaar gevolgd, en daarbij regelmatig hersenscans afgenomen. Eerder was bij deze mensen al het leptinegehalte van het bloed bepaald, in het kader van een ander onderzoek.

Resultaat: van de grep met het laagste leptinegehalte kreeg een kwart alzheimer. Bij de groep met de meeste leptine was dat maar 6 procent. Bovendien toonden de scans een zekere evenredigheid aan tussen het leptinegehalte en he volume van de hersenschors.

Wat precies de interactie is tussen leptine en de amyloïde-beta-eiwitten die alzheimer schijnen te veroorzaken, is nog even een raadsel.

bron: BBC News

Onderwerpen