Dankzij het nieuwste microbatterijtje kun je nu ook de trek van jonge zalmen volgen. Een revolutie in de telemetrie, juicht een visserijbioloog van het Amerikaanse leger.

Het vorige batterijtje was tweemaal zo groot en paste daarom alleen in een volwassen zalm. Daarmee kun je dus alleen de trek van oude zalmen stroomopwaarts volgen, en niet de tocht van de jonge zalmen terug naar zee.

Wellicht nog belangrijker is dat het nieuwe model klein genoeg is om te worden ingebracht met een (forse) injectienaald, terwijl je de oude moest implanteren via een bescheiden chirurgische ingreep. Dat de vorm is veranderd van een platte ‘knoopcel’ in een langwerpig cilindertje, helpt hierbij natuurlijk ook.

Het onlangs in Scientific Reports gepresenteerde batterijtje (octrooi aangevraagd) is ontwikkeld door het Pacific Northern National Laboratory. Het bevat een anode van lithium en een kathode die voornamelijk bestaat uit CFx oftewel gefluoreerd grafiet. Dat CFx-poeder wordt vermengd met roet (voor de geleiding) en teflon (als bindmiddel), en met dat mengsel wordt een fijn aluminium gaasje gecoat. Daar gaat eerst een laagje folie overheen als elektrolyt, vervolgens een vel lithiumfolie als anode, en dan weer een scheidingslaag. Tot slot rol je het resulterende laminaat op tot een strak rolletje en steek je er twee aansluitdraadjes in.

Voordeel van deze constructie is dat het oppervlak van de elektrodes maximaal is, zodat je de inwendige weerstand van de batterij minimaliseert. Dat betekent weer dat een minimaal gedeelte van de lading verloren gaat in de vorm van hitte. Ook kun je de capaciteit simpelweg aanpassen aan de behoefte door het rolletje langer of korter te maken. Een extra voordeel blijkt te zijn dat de chemie van deze batterij óók goed werkt in het ijskoude water waar zalmen vaak in zwemmen.

Het huidige batterijtje is 3 mm dik, 6 mm lang en weegt 70 mg. Het kan 240 Wh/kg bevatten. Voor het volgen van zalmen wordt er een akoestisch zendertje aan gekoppeld dat eens in de 3 seconden een piep van 0,75 microseconde genereert. De nieuwe batterij houdt dat een week of drie vol.

Over dat zendertje valt overigens niets nieuws te melden: die dingen waren al langer klein genoeg om in een injectienaald te passen.

Afgelopen zomer hebben PNNL-medewerkers met de hand 1.000 van deze batterijtjes gerold. Daarvan zitten er inmiddels er 700 in zalmen uit de Snake River. Tot nu toe komen de piepjes prima door.

bron: PNNL, Scientific Reports

Onderwerpen