Stamcellen groeien drie keer zo hard in een plastic petrischaaltje dat vooraf even onder een UV-lamp heeft gestaan. Zelfs zonder bijvoeren met muizencellen, melden Amerikaanse onderzoekers in PNAS.

Die schaaltjes worden gewoonlijk gemaakt van polystyreen, een kunststof die niet overdreven goed tegen UV-licht kan. Een behandeling van een paar minuten verandert de oppervlaktestructuur kennelijk dusdanig, dat zowel embryonale als geïnduceerde pluripotente stamcellen zich er een stuk minder slecht op thuis voelen.

Tot nu toe was die groeisnelheid altijd de belangrijkste beperkende factor bij de kweek van stamcellen.

Onderzoekers uit de vakgroep van Rudolf Jaenisch (MIT/Whitehead Institute) experimenteerden al langer met speciaal geprepareerde polymeersubstraten waar grote aantallen koolwaterstof- en estergroepen uit steken. Die deden het ook goed als voedingsmedium, maar waren veel lastiger te produceren.

Verrassend genoeg bereik jedus hetzelfde effect met een goedkoop petrischaaltje en een UV/ozon-reinigingsapparaat (zoiets als dit) dat je leent van een andere vakgroep. Wellicht kun je die ozon zelfs nog weglaten en gewoon een losse UV-bron nemen.

De behandeling werkt zelfs zo goed dat je de groei niet meer hoeft te ondersteunen met muizencellen als ‘feeders’. Dat komt goed uit, want de wetenschap wilde allang van die muizencellen af omdat ze de neiging hebben de kweekjes te contamineren.

Het wachten is nu op de eerste commerciële aanbieder die zulke ingestraalde petrischaaltjes opneemt in het assortiment.

bron: 24/7 Consulting

Onderwerpen