De pr-afdeling van het Brigham and Women’s Hospital heeft excuses aangeboden aan de media. Ze heeft een publicatie over mogelijke risico’s van aspartaam ten onrechte gehyped, laat ze via email weten.

En het had nog wel zo’n mooie hype kunnen zijn: hoewel de wetenschappelijke mainstream al decennia lang volhoudt dat aspartaam als zoetstof volkomen veilig is, is er ook wel eens iets anders beweerd. Heel wat mensen vermoeden een complot, en dus…

Naar verluidt is de nieuwe publicatie afgewezen door 6 andere tijdschriften voordat de auteurs haar gepubliceerd wisten te krijgen in het American Journal of Clinical Nutrition. Ze suggereert dat je iets meer kans loopt op bloedkankers zoals leukemie en lymfoom, wanneer je aspartaamhoudende light-frisdranken drinkt in plaats van klassiek suikerwater. Alleen is het waargenomen verschil te klein om statistisch significant te mogen heten: het kan evengoed toeval zijn geweest.

Dat laatste was de nijvere persvoorlichters van het gerenommeerde ziekenhuis, dat is gelieerd aan Harvard, kennelijk ontgaan. Er ging dus een persbericht uit met de pakkende titel ‘The truth isn’t sweet when it comes to artificial sweeteners.’

De vereniging van Amerikaanse drankenproducenten hapte meteen.

Inmiddels geven de voorlichters toe dat ze de media hun tijd hebben laten verdoen. ‘In other words, if you see a headline screaming, “Aspartame linked to cancer,” don’t believe it’, concludeert een journalist van NBC droogjes.

Maar wedden dat de complottheoretici dat laatste wel weer zal ontgaan?

bron: Reuters

Onderwerpen