In poriën in grafeen moet je plasjes goud van één atoom dik kunnen creëren, voorspellen Finsen nanotechnologen. Als hun kwantumdynamische computersimulatie klopt is dit het eerste vloeibare 2D-materiaal dat ooit is beschreven, meldt het tijdschrift Nanoscale.

Begin deze eeuw was grafeen zelf het eerste váste 2D-materiaal dat werd ontdekt. Het vloeibare 2D-goud zou daarop een aardig vervolg zijn. Sowieso breidt het de mogelijkheden van 2D-materialen spectaculair uit; toepassingen zijn er nog niet maar ze komen vanzelf.

De auteurs zien het al aankomen en hebben hun publicatie alvast ‘plenty of motion at the bottom’ genoemd.

Intuïtief lijkt het of zoiets niet kan omdat atomen in de vloeistoffase veel te beweeglijk zijn om plat te blijven liggen. Maar in dit geval houdt de aantrekkingskracht van de randen van de porie het vloeistoffilmpje als het ware strak, en de onderlinge aantrekking van de goudatomen doet de rest. Onderzoeksleider Pekka Koskinen (University of Jyväskylä) vergelijkt het met bellen blazen, waarbij je zeep ook een uiterst dun membraan vormt in een ringetje.

De simulatie laat zien dat de goudatomen wel voortdurend onderling van plek wisselen, wat voldoende zou moeten zijn om het een vloeistof te noemen.

bron: Academy of Finland