Nóg een minister afserveren kennelijk te link

De Tweede Kamer legt zich neer bij het plan van landbouwminister Gerda Verburg om in Brussel vóór de toelating van genetisch gemodificeerde soja (fabrikaat Monsanto) op de Europese markt te stemmen. Dit ondanks het feit dat de Kamer vorige week een motie aannam die eiste dat Verburg tegen zou stemmen.

Verburgs eigen partij, het CDA, stemde tegen de door de SP ingediende motie. De PvdA en de ChristenUnie steunden haar echter.

Verburg kondigde vervolgens aan de motie naast zich neer te leggen. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft geen bezwaar tegen de soja, en in zulke gevallen stemt Nederland altijd vóór. Nu ineens tegenstemmen zou niet consistent zijn.

Er zijn echter geluiden dat de EFSA sub-optimaal functioneert. Zo heeft ex-onderdirecteur Herman Koëter de organisatie onlangs finaal de grond in geschreven. De EFSA zou onder politieke druk staan om dubieuze gen-producten toch maar goed te keuren.

De SP had naar aanleiding van deze zaak een spoeddebat aangevraagd. Er blijkt echter geen meerderheid te zijn voor een motie van wantrouwen tegen de minister, temeer daar dat hoogstwaarschijnlijk het einde van het hele kabinet zou betekenen.

bron: NOS Teletekst

Onderwerpen