In de VS is octrooi aangevraagd op een miniatuur-zuurstofgeneratortje dat midden in een tumor kan worden geplaatst. De zuurstofproductie maakt de tumor veel gevoeliger voor radiotherapie, zo melden de uitvinders in Transactions on Biomedical Engineering.

De zuurstofgenerator is speciaal bedoeld voor vaste tumoren die van nature slecht doorbloed zijn, waardoor binnenin heel weinig zuurstof aanwezig is. Alvleesklier- en baarmoederhalstumoren zijn wat dat betreft berucht. Het effect van ioniserende straling zit vooral in de vorming van vrije zuurstofradicalen die vervolgens het tumorweefsel (en speciaal het DNA daarin) beschadigen. Is er geen zuurstof om radicalen van te maken, dan heeft bestraling niet zo veel effect.

Voor sommige vormen van chemotherapie geldt trouwens precies hetzelfde.

Het zuurstofgeneratortje van Purdue University (Birck Nanotechnology Center) is iets minder dan een centimeter lang en dun genoeg om via een standaard-biopsienaald in de tumor te worden geschoven. Het wordt aangedreven door ultrasoon geluid uit een externe bron. De geluidsgolven genereren elektriciteit. Die wordt weer gebruikt om watermoleculen elektrolytisch te splitsen in waterstof (die verder ongebruikt blijft) en zuurstof.

Proeven met muizen, waarin alvleeskliertumoren waren geïmplanteerd, hebben bewezen dat het principe werkt. De volgende stap is om de prototypes om te werken naar een model dat geschikt is voor serieproductie, en goed genoeg om klinische tests aan te durven.

bron: Purdue

Onderwerpen