Het blijkt toch mogelijk twee anionen tegen elkaar te plakken. Opgesloten in grotere moleculen worden ze voldoende gestabiliseerd om een soort dimeer te vormen, schrijven onderzoekers van Indiana University in Angewandte Chemie.

Om precies te zijn lukte het Amar Flood en collega’s met HSO4- oftewel waterstofsulfaationen. Volgens de wet van Coulomb moeten die elkaar zo sterk afstoten dat er nooit een onderlinge binding tot stand kan komen, en zijn waterstofbruggen door toedoen van beide H’s al helemaal ondenkbaar. Vrij recent zijn berekeningen gepubliceerd die voorspellen dat het in theorie wel degelijk moet kunnen, maar ondanks vele pogingen in die richting had tot nu toe niemand daadwerkelijk zo’n dimeer van anionen waargenomen.

De truc blijkt nu te zijn dat je je HSO4- (met andere anionen lukt het nog steeds niet) tegenover elkaar klem moet zetten tussen twee zogeheten cyanosterren.

Flood presenteerde die vijfpuntige sterren, die in de verte verwant zijn aan kroonethers, drie jaar geleden voor het eerst in Nature Chemistry. Het hart van zo’n ster vertoont een grote affiniteit voor anionen en onlangs verkreeg Flood een NSF-grant van $600.000 voor een onderzoek naar de mogelijkheid om met cyanosterren fosfaationen uit oppervlaktewater te verwijderen.

Dat die cyanosterren soms met twee tegelijk rond één zo’n anion gaan zitten, was indertijd al meteen duidelijk. Twéé anionen tussen twee sterren had Flood niet verwacht, maar NMR-metingen laten overtuigend zien dat het zo werkt.

bron: Indiana University, Angewandte