Is je nieuwste grootschalige wetenschappelijke samenwerkingsproject een framework, een roadmap, een initiatief of een moonshot?

De nieuwsredactie van Nature nam onlangs de politieke cultuur rond dit thema ongenadig op de hak: zegt de gekozen term iets over het project of doen de initiatiefnemers maar wat? De meegeleverde online-buzzwordgenerator is het proberen waard. Wil je richting geven en prioriteiten stellen, moet het project vooral doelstellingen voor een volgend project opleveren, en moet iedereen meebetalen inclusief NWO? Nature’s advies: noem het een roadmap.

 

Flauw

Wil je te koop lopen met je favoriete bezigheid? Bij printing-on-demandservice Zazzle levert het trefwoord chemistry 20.850 heren- en 16.233 dames-T-shirts, 18.552 koffiemokken en 2.806 muismatten op. Naast structuurformules van stimulerende middelen zitten er vooral verwijzingen naar het periodiek systeem tussen: bestaande en fantasie-elementen, en letterspelletjes in het genre S C He I K U Nd I Ge. De beste reden om van aankoop af te zien staat óók op zo’n mok: Once, I told a chemistry joke. There was no reaction.