Leiden claimt klinische doorbraak

Een therapeutisch vaccin van het Leidse bedrijf ISA Pharmaceuticals tegen de gevolgen van het humaan papillomavirus (HPV) sloeg tijdens een klinische test (fase II) verrassend goed aan. Dat valt af te leiden uit een publicatie die zojuist verscheen in het New England Journal of Medicine.

Tot nu toe zijn HPV-aandoeningen alleen door preventieve vaccinatie te bestrijden. Als zich eenmaal ziekteverschijnselen openbaren, dan is er weinig meer aan te doen.

Het vaccin maakt gebruik van het ‘synthetic long peptide’-concept (SLP). Zoals de naam al zegt werkt het met lange, synthetische eiwitketens. Zulke ketens worden routinematig door cellen opgenomen en vervolgens door proteosomen in kleine stukjes geknipt. De truc is dat die stukjes via verschillende signaalroutes het immuunsysteem stimuleren om bepaalde virussen te gaan opruimen, in dit geval dus het HPV-virus.

SLP is oorspronkelijk bedacht binnen het Leids Universitair Medisch Centrum, waar ISA (opgericht in 2004 ) een spin-off van is.


Bij de fase II-studie waren 20 vrouwen betrokken met intraepitheliale neoplasieën van de vulva (VIN3), een voorstadium van schaamlipkanker. Negen patiënten genazen volledig en bleven minstens 2 jaar ziektevrij, bij zes anderen verdwenen de verschijnselen voor meer dan 50 procent.

Directeur Gerard Platenburg is nu op zoek naar geld voor een fase III-test, zo laat hij weten in het Financieele Dagblad. Hij mikt op marktintroductie in 2012 of 2013.

bron: FD

Onderwerpen